Het maken van een slof stond al een tijdje op mijn lijstje. Het basisrecept voor mijn sloffenbodem gebruikte ik om een lemon meringue sloffentaart mee te maken.

Normaal gesproken is een recept altijd voor het vullen van één bakvorm. Bij sloffenbodems is dit meestal anders, met zo’n recept kun je vaak 2 sloffen maken. Die twee bodems zijn in totaal goed voor 12 personen, zo kom je weer op het gemiddelde aantal stukjes dat de meeste taarten hebben. Ik heb zelfs nog 5 kleine ronde koeken van 8 cm kunnen maken met dit recept.

Je kunt ervoor kiezen om twee dezelfde sloffen te maken, maar je kunt natuurlijk ook twee verschillende maken. Dat laatste deed ikzelf toen ik de lemon curd slof met meringue maakte, binnenkort kun je dus nog een lekker recept verwachten voor een slof.

basisrecept sloffenbodem

KokenKoken

Zelf een sloffentaart maken

Een sloffenbodem is niet ingewikkeld om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Om een sloffentaart te kunnen maken heb je (vind ik) wel een sloffenring nodig zoals ik hierboven al zei. Deze kun je kopen bij je favoriete bakwinkel, ik kocht mijn sloffenring bij Baktotaal. Ik gebruikte een sloffenbodem van 24×9 cm, met dit formaat kun je twee sloffenbodems maken. Het werkt makkelijk als je er twee hebt, maar je kunt ze natuurlijk ook na elkaar bakken.

Heb je geen sloffenbodem en wil je er ook geen een aanschaffen dan kun je natuurlijk ook de ring van een springvorm gebruiken die je al hebt.

Ingrediënten voor 2 sloffen (in totaal voor 12 personen)

De bodem:
• 180 gram ongezouten roomboter
• 150 gram witte basterdsuiker
• half ei (de andere helft kun je gebruiken voor de vulling)
• snuf zout
• rasp van een halve citroen
• 280 gram bloem
• 2 tl bakpoeder

Vulling:
• 150 gram amandelspijs
• half ei

Topping:
• Je kunt zelf kiezen welke topping je gebruikt voor jouw sloffen. Vaak wordt een banketbakkersroom of Zwitserse room gebruikt met daarop bijvoorbeeld fruit of een andere lekkere topping.

Materialen

• bakplaat
• bakpapier
• een mixer of garde
• sloffenring of een andere ring
• evt. spuitzak

Veel bakplezier!

basisrecept sloffenbodem
basisreceptsloffenbodem

KokenKoken

De bereiding

• Om het deeg te maken meng je boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg. Is je deeg te nat? Voeg dan nog wat bloem toe.
• Het deeg moet even koelen, het is makkelijk om er gelijk een plak van te maken. Straks ga je het uitrollen en dan heeft het vast de juiste vorm.
• Verpak het deeg met vershoudfolie en leg minstens een uur in de koelkast.

• Rol de plak deeg uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Het is handig om dit vast op het bakpapier te doen, dan kan je het gelijk op de bakplaat leggen zonder dat je de lap deeg met je handen moet verplaatsen. De kans is groot dat je deeg dan vervormt. Strooi eventueel wat bloem op het deeg als het plakt.

basisrecept sloffenbodem


• Als je deeg op de bakplaat ligt, steek je met de sloffenring de bodem uit. Verwijder de vorm en steek alvast de volgende sloffenbodem uit. Knip het bakpapier tussen de twee sloffenbodems en leg je even apart op je werkbank. Verwijder het overtollige deeg. Vet nu de binnenkant van de sloffenring in met een beetje boter en zet hem weer om het deeg heen.

• Maak nu het spijsmengsel. In een kommetje kneed je het ei door het spijs heen tot een mooi egaal mengsel. De spijs is nu dunner en makkelijker te verwerken.
• Je kunt de spijs met een lepel over de bodem verdelen, maar ik geef de voorkeur aan een spuitzak. Zo kun je de vulling wat netter en preciezer aanbrengen. Zorg dat je een rand van ongeveer 1 cm vrij laat van spijs.
• Als je twee sloffenringen hebt doe je nu exact hetzelfde met de tweede ring zoals je bij de eerste hebt gedaan. Geen twee ringen in je bezit? Dan schuif je nu de eerste in de oven en leg je de alvast voorbereide slof terug in de koelkast.

• Bak de slof in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
• Zodra je sloffen bodem uit de oven komt verwijder je gelijk de ring. Hij moet nu mooi goudbruin zijn. Je kunt nu de oven nog warm is ook je tweede sloffenbodem afbakken. Laat de sloffenbodem helemaal afkoelen voordat je een topping aanbrengt.

Eet smakelijk!

basisrecept sloffenbodem

KokenKoken

basisrecept sloffenbodem
Bewaren

Je kunt een sloffenbodem heel goed voorbereiden. Maak hem bijvoorbeeld al een dag van tevoren. Wat je ook kunt doen, is de bodem invriezen. Goed luchtdicht verpakt kun je deze tot wel 3 maanden in de diepvries bewaren.

Nog meer recepten

Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.