Voor mijn lemon meringue sloffentaart maakte ik mijn eigen lemon curd met dit basisrecept. Ik vind het belangrijk om dingen zelf te maken in plaats van kant en klaar te kopen in de winkel. Het smaakt niet alleen veel beter, omdat je het zelf maakt, je weet ook precies wat erin zit. Dit maakt mij bewuster van wat ik eet.

basisrecept lemon curd

KokenKoken

Zelf lemon curd maken

Zoals jullie vast al gelezen hebben probeer ik zoveel mogelijk ingrediënten zelf te maken. Zelf lemon curd maken is helemaal niet ingewikkeld. Ik maakte een grote portie voor nog wat meer projecten en om te zorgen dat ik nog wat over had om door de yoghurt te doen bijvoorbeeld. Van te voren had ik niet gedacht dat het zo simpel zou zijn om lemon curd zelf te maken. Zeker voor herhaling vatbaar dus!

Ingrediënten voor 1 potje

• rasp van 2 flinke citroenen (biologisch > niet bespoten)
• sap van 2 flinke citroenen
• 200 gram fijne kristalsuiker
• 125 gram ongezouten roomboter
• 2 eieren (geklutst)

Materialen

• steelpannetje
• ovenschaal
• vershoudfolie
• een (weck)potje
• een spatel of lepel

Veel bakplezier!

basisrecept lemon curd
basisrecept lemon curd

KokenKoken

De bereiding

• Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.
• Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom. Dit recept maak je au bain marie, zet de kom dus op een pan met een laagje kokend water. Zet het vuur niet te hoog. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.
• Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel en voeg dan ook de eieren toe. Nu is het een kwestie van geduld. Hou af en toe wel even in de gaten of er nog genoeg water in je pannetje zit.
• Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
• Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen en bedek met vershoudfolie. Je duwt de vershoudfolie helemaal op je curd, anders ontstaat er een velletje en dat wil je niet. Terwijl de lemon curd afkoelt dikt hij nog verder in tot de uiteindelijke juiste dikte.

Je kunt lemon curd goed bewaren, maar er zijn genoeg dingen te bedenken hoe je het kunt eten. Doe een beetje lemon curd door je yoghurt, een beetje over je ijs of smeer het op een cracker.

Eet smakelijk!

basisrecept lemon curd

KokenKoken

basisrecept lemon curd
Bewaren

Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld doe je het in een pot die je in de koelkast bewaart, daar blijft het zo’n twee weken goed. Als je de potten van tevoren hebt uitgekookt kun je de lemon curd tot wel een jaar bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast.

Nog meer recepten

Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.