
De basis van een gehaktbrood bestaat uit gehakt gebakken in de vorm van een langwerpig brood. Naar eigen smaak kunnen bij dit basisrecept groenten, kruiden of andere zaken door het gehakt gemengd worden, zoals:
- groene kruiden (bijvoorbeeld verse peterselie)
- fijngesneden groenten zoals paprika, wortels
- spekblokjes
- gekookt ei (geheel of in stukjes)
- ei en/of bloem, paneermeel of (gemalen) brood als bind- en vulmiddel
Bekijk hieronder het recept van mijn kruidig gehaktbrood en tips om hem naar eigen smaak te maken.

Een heerlijke korst
Maak een heerlijke korst door wat paneermeel, geraspte kaas en gesmolten boter met elkaar te mengen. Breng dit mengsel voor het bakken aan op het gehaktbrood. Let op dat de korst niet verbrandt.
Een spekrandje
Gehaktbrood met een spekrandje? Dat kan alleen maar heel lekker zijn. Bekleed hiervoor gewoon de bakvorm (eerst met bakpapier) met plakjes spek (of katenspek). Leg de plakjes over de breedte in het cakeblik, zodat je de uiteinden over het gehakt kunt vouwen. Leg ze ook ‘dakpansgewijs’, dus laat ze elkaar een klein beetje overlappen.
In bladerdeeg
In plaats van spek is het ook lekker om het gehaktbrood te verpakken in een dun laagje bladerdeeg. Bekleed de binnenkant van het bakblik (eerst met bakpapier) met een laagje bladerdeeg. Doe het gehakt erin en snijd het deeg 1,5 cm boven het gehakt af. Dek het af met een laagje deeg en vouw de randjes om. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt eitje.
Een eitje hoort erbij
Een andere klassieker is het gehaktbrood met gekookt ei. Dit is heel makkelijk. Zorg dat je een 4-5 eieren hardgekookt hebt en plaats deze over de lengte in het midden van het rauwe gehakt. Bedek de eieren met de rest van het gehakt en bak het gehaktbrood volgens het recept.
Heerlijk met kaas
Maak je gehaktbrood nog hartiger door er kleine blokjes kaas aan je gehaktdeeg toe te voegen.

Ingrediënten voor mijn kruidig gehaktbrood voor 4 personen
• 400 gram gemengd gehakt
• 1 ui
• 100 gram panko of broodkruim
• 2 eieren
• 10 gram verse peterselie
• geraspte nootmuskaat (een theelepel)
• 1 theelepel zout
• peper naar smaak
Veel kookplezier!


De bereiding
• Verwarm de oven voor op 200 graden.Snipper de ui zeer fijn en snijd de krulpeterselie fijn. Rasp de nootmuskaat.
• Leg het gehakt in een kom. Voeg het ei, de panko, de gesnipperde ui, de geraspte nootmuskaat, het zout, peper en de peterselie toe aan de kom. Kneed tot een stevige bal.
• Vet een ovenschaal in met roomboter. Leg de gehaktbal erin en druk een beetje aan tot het de vorm van een broodje krijgt. Bak 20 – 30 minuten in de oven.
Dit gehaktbrood is heerlijk met de cranberry compote die ik eerder deze week heb gepost.
Eet smakelijk!


Nog meer recepten
Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.