Halverwege april wordt het buiten steeds groener. Bij ons in de moestuin groeit de bieslook al erg hard en ook de maggi plant heeft de winter overleefd. Bieslook groeit vrij snel weer terug, dus ik heb dit nu voor de eerste keer gesnoeid zodat we dit van het zomer weer kunnen snoeien. Lekker verse bieslook voor door je salade of op je broodje. De bieslook die ik nu heb gesnoeid wil ik gaan drogen.

Makkelijk in je tuin

Bieslook is een hele fijne winterharde plant die altijd weer terugkomt en waar je van kan blijven oogsten. Als je regelmatig een serie toppen laat doorschieten, zaait de plant zichzelf ook heel makkelijk uit.

Bieslook als onderdeel van de look-familie is ook een prima compagnon-plant. Zij zorgt ervoor dat ongewenste beestjes en schimmels wegblijven. Je kunt het kriskras door je tuin planten, bij struiken, bomen en zeker ook daar waar je groenten hebt staan.

Bieslook drogen
Hoe droog je bieslook?

Je kunt je bieslook langzaam in de buitenlucht drogen of binnen in een kamer. Wat je dan vaak krijgt is een geel/bruine kleur aan je bieslook. Om dit te voorkomen en mooie groen gedroogde stukjes te krijgen, droog ik ze in de oven.

Wanneer je een bosje bieslook hebt geoogst ga je dit eerst wassen. Je laat het een beetje uitlekken of zwiept het water eraf in de spoelbak. Daarna knip je het in kleine stukjes, ik gebruikte een gewone keuken schaar. Je kunt ook een kruidenschaar gebruiken, dit is eigenlijk een drie dubbele schaar, dus dit gaat sneller.

Bieslook drogen

Ik droog bieslook op de volgende wijze:

  1. Eerst knip ik de bieslook van de planten af. Ik wil altijd wel een flinke hoeveelheid bieslook hebben anders loont het niet om de oven ervoor aan te zetten.
  2. Vervolgens spoel ik ze in bosjes af onder stromend water. Even laten drogen, zodat ze niet meer zo nat zijn.
  3. De gele of bruine steeltjes haal ik eruit.
  4. Vervolgens knip ik ze in kleine stukjes boven een met bakpapier beklede ovenplaat en verspreid ik ze over de bakplaat.
  5. Dan laat ik ze in de oven op een lage temperatuur (40-50 graden) drogen voor ongeveer 2-3 uur. Je kunt de oven op een klein kiertje laten staan, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Kun je dat niet met jouw oven, dan controleer je af en toe hoe het met je bieslook gaat en schud je het even door elkaar.
  6. Je kunt controleren of je bieslook goed gedroogd is door het tussen je vingers te wrijven. Is het helemaal droog? Dan is je bieslook klaar!

De bieslook bewaar ik in schone afgesloten glazen potten.

Veel succes!

Bieslook drogen
Koken