
Een klassieke slagroomtaart, luchtig bescuit met om en om een laag slagroom. Een feestje om te zien en een feestje om van te snoepen!
Sommige mensen vinden een slagroomtaart wellicht ‘saai’ of misschien wel een beetje droog. Een slagroomtaart uit de supermarkt vind ik sowieso een ‘no-go’. Deze taarten zijn machinaal gemaakt, het bescuit is vaak net iets te droog, er wordt te weinig slagroom gebruikt en het fruit komt uit blik. Nee, dat kan veel beter! Met zoveel dingen geldt zelfgemaakt is veel lekkerder.
Wat belangrijk is bij een goede slagroomtaart is een luchtig en smeuïg (zonder klef te worden) bescuit. Je hebt er even wat tijd voor nodig, maar dat is deze klassieke slagroomtaart meer dan waard!

Zelf deze klassieke slagroomtaart maken
Wat handig is om in huis te hebben is een taartzaag. Dit klinkt heftig, maar het is eigenlijk een heel dun zaagje waarmee je de taart in 3-en deelt. Verder is een paletmes handig, zodat je de slagroom eenvoudig kunt verdelen over de taart. Een spuitzak met een metalen tip (ik gebruikte de Wilton 2D) is extra fijn. Je hoeft dit allemaal niet in huis te hebben, maar het maakt het wel een stuk makkelijker.
Zonder taartzaag kun je de taart met een groot mes snijden, zonder paletmes kun je een gewoon mes of de bolle kant van een lepel gebruiken en ook zonder metalen tip kun je met een spuitzak ook toefjes spuiten.

De ingrediënten
Voor het bescuit:
• 175 gram ei
• 100 gram suiker
• 6 gram vanillesuiker
• 75 gram bloem
• 25 gram maïzena
TIP: Benieuwd hoeveel eieren je nodig hebt? Een M ei is gemiddeld 50 gram, daarmee kun je eenvoudig berekenen hoeveel je er nodig hebt.
Voor de trempeersiroop:
• 50 ml water
• 45 gram suiker
• 25 ml drank (bijvoorbeeld; Brandy, marasquin, kirsch, rum, amandellikeur, sinaasappellikeur of limoncello)
Wanneer je liever geen drank in je trempeersiroop wilt kun je ook kiezen voor rozenwater, vanille-extract of siroop (bijvoorbeeld van Monin).
Voor de vulling en topping:
• 750 ml slagroom
• 80 gram nougatine
• 3 zakjes slagroomversteviger (Klop-fix)
• vers fruit
Materialen
• Springvorm met een diameter van 20 cm
• bakpapier
• een mixer
• Spuitzak
• Spuitmondje (bijvoorbeeld Wilton 2D)
• Paletmes
• Taartzaag
• Doseerflesje, verstuiver of kwast.
Veel bakplezier!


De bereiding
Het bescuit:
• Verwarm de oven voor op 180 graden;
• Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. Ik mix dit ongeveer 10 minuten in een staande mixer op middelhoge stand.
• Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit voorzichtig door het mengsel heen, je wilt niet dat alle lucht die je erin geslagen hebt weer verdwijnt.
• Het beslag kun je vervolgens in een ingevette bakvorm gieten.
• Een biscuit van 20-24 centimeter bak ik 30-35 minuten op 180 graden. Het biscuit is gaar als je zachtjes op het oppervlak drukt en deze terug veert.
Tip: Laat het biscuit een paar minuutjes afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort.
De trempeersiroop:
• Doe het water en de suiker in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
• Haal de trempeersiroop van het vuur en voeg de drank of andere smaakmaker toe.
• Laat de siroop afkoelen voor gebruik.
• Verdeel de siroop over het (afgekoelde) biscuit doormiddel van een doseerflesje, verstuiver of gewoon met een kwast.
Tip: Trempeer trouwens de onderste plak van een biscuitaart niet, die kan daardoor te slap worden waardoor je moeilijker mooie punten van de taart kunt snijden.
De slagroom:
• Klop de slagroom goed stijf met slagroomversteviger.
Het opbouwen en versieren van de taart:
• Draai het bescuit om en snijdt het dan in 3 delen. Zo is je bovenkant (eigenlijk de onderkant) en deze is vaak mooi recht.
• Begin met de eerste laag van het biscuit en leg de gebakken (eigenlijk bovenkant dus) naar beneden.
• Trempeer deze laag NIET, die kan daardoor te slap worden waardoor je moeilijker mooie punten van de taart kunt snijden.
• Verdeel 1/4 van de opgeklopte slagroom over de eerste laag.
• Leg daarop het middelste deel van het biscuit en trempeer deze laag wel met het trempeersiroop.
• Verdeel weer 1/4 deel van de slagroom over deze laag en leg de laatste laag bescuit op de slagroom, deze laag trempeer je ook.
• Zet de slagroomtaart nu voor ongeveer een half uur even in de koelkast om op te stijven.
• Bestrijk daarna de zijkant en de bovenkant van de slagroomtaart met de rest van het slagroom. Hou een beetje apart zodat je er straks toefjes van kunt spuiten.
• Druk de nougatine tegen de zijkant van de taart aan.
• Spuit roosjes of toefjes op de bovenkant van de slagroomtaart en druk en fruit naar smaak in zoals kleine aardbeien, blauwe bessen, kiwi, framboos, mandarijn, chocoladestukjes etc.
• ewaar de slagroomtaart in de koelkast (het liefst afdekt in een taartdoos bijvoorbeeld).
Eet smakelijk!


Bewaren
• De slagroomtaart is maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast.
• Het biscuit kun je eventueel alvast 1 tot 2 dagen van tevoren maken.
• Je kunt het biscuit ook invriezen. Het biscuit is dan 3 maanden houdbaar.
Nog meer recepten
Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.

