Tegenwoordig hebben we steeds minder tijd om verse maaltijden te maken. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die gaan ‘foodpreppen’. Dit deden ze vroeger ook al, maar toen had het nog niet zo’n fancy naam. Het was dan vaak zaak dat je de groenten uit je eigen tuin klaar maakte voordat ze zouden bederven.

Met het recept voor mijn bolognese saus heb je er een heerlijk recept bij die in een grote porties kunt klaarmaken en vervolgens in delen kunt invriezen. Erg makkelijk voor als je een keer snel wilt.


Het heeft even tijd nodig, maar in die tijd gebeurt er iets magisch.


Veel kookplezier!

Geroosterde tomaat-paprika soep

KokenGeroosterde tomaat-paprika soep

Ingrediƫnten voor de bolognese saus
22 porties
  • 1,5 kilo rundergehakt
  • 10 wortels
  • 10 uien
  • 1 bos bleekselderij
  • 1 liter passata
  • 4x blik tomaten blokjes (400 gram per blik)
  • 1 liter volle melk
  • 1 fles rode wijn (750 ml)
  • 3 bollen knoflook
  • 4 eetlepels suiker
  • 10 theelepels kruiden naar wens (oregano, basilicum, rozemarijn, bonenkruid of tijm)
  • 6 bouillonblokjes (groentenbouillon)
  • 3 laurierblaadjes

Je kunt deze ingrediƫnten natuurlijk halveren, zodat je een wat minder grote pan hoeft klaar te maken. Ik vond dit makkelijk omdat ik dan direct 1 pak melk en 1 fles rode wijn erin kon doen en dat dit niet zou blijven staan.

De bereiding
  • Snijd de ui, wortel, bleekselderij en knoflook fijn.
  • Bak het gehakt bruin, dit geeft straks smaak aan het gerecht. Haal het gehakt uit de pan.
  • Bak de ui en knoflook goudbruin in dezelfde pan. Dit duurt een kleine 10 minuten.
  • Doe de wortel en bleekselderij erbij en bak dit weer 10 minuten.
  • Bak nu de tomatenpuree een paar minuten mee. Doe om het te ontzuren de suiker erbij en bak nog eens 5 minuten. Je kunt ook honing gebruiken als je geen suiker wilt gebruiken.
  • Doe de gedroogde kruiden erbij en bak een paar minuten mee.
  • Doe de bouillonblokjes, tomaten uit blik, passata, rode wijn en melk erbij. Eet je dit gerecht met kinderen, wees dan niet bevreesd. Door het koken verdampt de alcohol volledig en is dus kids safe!
  • Doe het gehakt er weer bij.
  • Laat lekker lang pruttelen. Ik heb het zo ongeveer 6 uur laten staan. Als het te droog wordt kun je er water toevoegen. Hoe langer het opstaat des te intenser de smaak wordt.

Bij het serveren is het is heerlijk om een beetje geraspte oude kaas toe te voegen.

Eet smakelijk!

Geroosterde tomaat-paprika soep
Bewaartip

Je kunt de bolognese saus natuurlijk direct serveren, maar een dag later is het nog lekkerder om te eten. Ik heb de saus in elf keer ingevroren in porties voor 2 personen. Zo heb je altijd een snelle, voedzame en makkelijke pasta bij de hand.

KokenGeroosterde tomaat-paprika soep

Nog meer recepten

Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.