
Let it snow, let is snow, let is snow. Een witte kerst, dat is toch wel wat ik elk jaar hoop en zeg nou zelf dat is toch magisch. Of het nu sneeuwt of niet, met deze heerlijke pastinaak soep wordt het sowieso een witte kerst.
Bij ons staat kerst in het teken van gezelligheid en bij gezelligheid hoort wat mij betreft eten.
Deze week ga ik elke dag een recept vrijgeven om er een smakelijke kerst van te maken. Om te beginnen een recept van mijn pastinaak soep met gember. Later deze week komt daar een plaattaart met witlof en brie bij. Lekker voor bij de soep maar kan ook goed bij de brunch gegeten worden.

Zelf deze pastinaak soep maken
Pastinaak is een echte winter groente. Het heeft een heerlijke aardse smaak en door de gember en andere specerijen wordt de soep een beetje pittig. Ik krijg het er helemaal warm van, heerlijk tijdens de koude wintermaanden.
Ingrediënten
• 500 gram pastinaak
• 1 grote ui
• 1-2 cm gember
• 2 teentjes knoflook
• 800 ml groenten bouillon
• 200 ml volle melk
• 1/4 theelepel kardemompoeder
• 1/4 theelepel komijnpoeder
• 1/4 theelepel cayennepeper
• 1/4 nootmuskaat
• 15 g boter
• 1 eetlepel olijfolie
eventueel voor de garnering
• amandelschaafsel
• slagroom (ongeklopt)
Veel kookplezier!


De bereiding
• Verhit de olijfolie en boter in een soeppan op middelhoog vuur en fruit de ui ongeveer 10 minuten, tot deze glazig en een beetje bruin is.
• Voeg de knoflook, gember, kardemom, cayennepeper en nootmuskaat toe.
• Doe de pastinaak erbij en roer het goed door elkaar zodat alles bedekt is met de specerijen. Bak het een paar minuten mee.
• Blus het af met de bouillon. Laat het geheel ongeveer 15 minuten koken op laag vuur, totdat de pastinaak zacht is.
• Zet het vuur uit. Pureer de soep en voeg beetje bij beetje de melk toe. Breng op smaak met peper en zout.
Mocht de soep te dik zijn kun je altijd nog wat gekookt water toevoegen.
Hou je van noten? Dan kun je wat amandelschaafsel roosteren en over de soep doen. Dit geeft een heerlijke rokerige smaak aan de soep.
De soep is heerlijk met mijn plaattaart met witlof en brie. Een kaas-ui brood zou er ook heerlijk bij smaken.
Eet smakelijk!


Nog meer recepten
Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.