Ik denk dat het bijna 10 jaar geleden is dat ik voor het eerst een brownie heb gegeten waar rode biet in zat. Op dat moment was ik nog niet bezig met bakken en koken en al helemaal niet met het eten van voldoende groenten en vezels. Tegenwoordig sta ik daar anders tegenover. Ik houd ervan om recepten uit te proberen en nog belangrijker om groenten lekker te maken!

Ik kan me nog herinneren dat de brownie van 10 jaar geleden erg nat was en je de rode biet behoorlijk goed proefde. Nu is rode biet niet echt mijn favoriete groente. Al helemaal niet op z’n Nederlands gekookt met een appeltje en een uitje. (Mocht je wel een super lekker gerecht weten met rode biet die ik volgens jou moet proberen, zet het dan vooral in de reacties hieronder!)

Maakt de rode biet deze brownie nu ook gezond?

Door de rode biet wordt deze brownie niet ineens gezond. Maar goed een gezonde brownie, bestaat dat? Volgens mij niet. Ik wordt in ieder geval erg blij van deze brownie met rode biet, mentaal gezonde voeding voor mij dus.

brownies met rode biet

KokenKoken

Zelf brownies met rode biet maken

Ik had een paar weken geleden al van die voorgekookte rode bieten gekocht die vacuüm verpakt zijn. Niet echt de gezondste keuze, maar goed genoeg om te gebruiken voor dit experiment. Zo heb ik het maar even genoemd. De meeste ingrediënten had ik al in huis behalve de chocolade, daar zou ik anders niet vanaf kunnen blijven. Daarvoor hou ik gewoon teveel van chocolade, geen chocolade is veilig in mijn huis. Ik heb (nog) geen vierkante bakvorm, daarom heb ik mijn springvorm van 20 cm gebruikt.

Tijdens het maken van het brownie mengsel kwam ik erachter dat het behoorlijk veel is. Ik heb er dus niet 1 keer de springvorm van 20 cm mee kunnen vullen maar wel 2 keer. Een dubbele portie brownies dus! Ideaal om in te vriezen en later nog eens van te smullen of om te delen met vrienden, familie of je buren.

Ingrediënten voor 20-24 brownies

• 250 gram boter
• 200 gram chocolade tenminste 70% cacao
• 250 gram (riet)suiker
• 3 eieren
• 150 gram zelfrijzend bakmeel
• 250 gram gekookte en gepelde rode bieten
• 3 eetlepels cacaopoeder (of 50 gram chocolade)

Materialen

KokenKoken

Veel bakplezier!

brownies met rode biet
brownies met rode biet

KokenKoken

De bereiding

• Verwarm de oven voor op 180 graden.
• Snijd de boter in blokjes en breek de chocolade in stukken. Smelt dit au-bain-marie.
• Pureer ondertussen de rode bieten.
• Mix de eieren met de suiker tot romig mengsel.
• Meng de gesmolten boter en chocolade door het suiker mengsel.
• Voeg tenslotte de gepureerde rode bieten en de cacaopoeder toe aan het mengsel.
• Doe de helft van het mengsel in een springvorm van 20 cm en bak de brownies voor 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Doe dit vervolgens ook met de andere helft van het mengsel.

Let op de brownies zijn vrij machtig. Snijd dus kleine puntjes af. Een pluspunt daarvan is dat je vaker kunt snoepen van deze brownies.

Eet smakelijk!

brownies met rode biet

KokenKoken

brownies met rode biet
Nog meer recepten

Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.