Voor oudejaarsavond was ik op zoek naar een feestelijk gerecht en bij feest denk ik direct aan taart. Tarte tatin vind ik er altijd erg chique uit zien. Dat komt vooral door die rijke goud/gele kleur en de symmetrie van de plakjes peer. Bekijk hieronder hoe ik mijn tarte tatin met peer en karamel heb gemaakt, zodat ook jij kunt schitteren met deze taart op oudejaarsavond.

tarte tatin met peer en karamel

Kokentarte tatin met peer en karamel

Ingrediënten voor een bakvorm van 20 cm

Voor de karamel
• 100 gram suiker
• 1 el boter
• 2 handperen

Voor de cake
• 100 gram boter
• 100 gram witte basterd suiker
• 2 eieren
• 100 gram zelfrijzendbakmeel
• snufje zout

Springvorm of bakpan van 20 cm
Als je een springvorm gebruikt heb je ook bakpapier nodig.

Veel bakplezier!

tarte tatin met peer en karamel

Kokentarte tatin met peer en karamel

De bereiding

Leg alle producten van te voren op het aanrecht, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

De karamel
• Karamelliseer voor de karamel 100 gram suiker met een scheutje water in een pan. Roer niet in de karamel maar draai de pan rustig om alle suiker te laten karamelliseren. Voeg 1 eetlepel boter toe. Giet de karamel in de ingevette taartvorm met rechte randen.
• Schil de peertjes, halveer ze en snijd het klokhuis eruit. Snijd er hele dunne partjes van met het klokhuis mee. Dus eerst snij je bijna horizontaal en in het midden snij je verticaal.
• Verdeel de peren in een cirkel over de karamel. Laat de plakjes flink overlappen.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

De cake
• Klop voor de cake de boter met de suiker en zout wit en luchtig. Voeg al kloppend een voor een de eieren toe. Klop steeds door tot het ei helemaal is opgenomen. Zeef het zelfrijzend bakmeel eroverheen en roer kort door elkaar.
• Verdeel het beslag over de peren. Wees voorzichtig, zodat je de peren niet verschuift.
• Bak de cake circa 1 uur op 150 graden goudbruin en gaar. Check even met een satéprikker of hij gaar is.

Haal de cake uit de oven en laat een half uur rusten, voordat je hem op een bord stort.

Eet smakelijk!

IJstaart met karamel fudge en chocolade

Kokentarte tatin met peer en karamel

tarte tatin met peer en karamel
Nog meer recepten

Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.