
Op een plaattaart kun je echt alles doen wat je wilt. Het is makkelijk voor te bereiden om later af te bakken. In dit recept laat ik zien hoe ik mijn plaattaart met witlof en brie maak.
Heerlijk als hapje, lunch of om bij de soep te eten. Bijvoorbeeld voor bij mijn pastinaaksoep met gember.

Zelf deze plaattaart met witlof en brie maken
Tijdens het maken van deze plaattaart dacht ik: ‘Ik doe er lekker veel crème fraiche op.’ Een heel pakje, wel te verstaan. Dit bleek achteraf niet zo’n slimme zet. Het deeg in het midden werd niet zo gaar als ik had gehoopt. De volgende keer hou ik het gewoon bij de hoeveelheid in het recept.
Ingrediënten
• Een rol bladerdeeg
• 400 gram witlof
• 1 rode ui
• 100 gram brie
• 75 gram crème fraiche
• 40 gram walnoten
• 1 theelepel mosterd
• 1 theelepel gedroogde tijm
• honing
• 1 eetlepel olie om in te bakken
• 1 ei
Eventueel: gebakken spekjes.
Veel bakplezier!


De bereiding
• Verwarm de oven voor op 200 graden.
• Snijd de witlof in de lengte door de helft en verwijder de harde kern.
• Snijd de rode uit in halve ringen.
• Verhit de olie in een pan en doe er een beetje honing bij, zodat de witlof gaat karameliseren.
• Bak de witlof aan totdat het goudbruin geworden is.
• Meng de crème fraiche, mosterd, 1 kneepje honing in een kommetje.
• Rol de bladerdeeg uit over een bakplaat. Snij het bladerdeeg 1 cm rondom ligt in, snij er niet helemaal doorheen. Prik gaatjes in het midden van het bladerdeeg zodat het vocht erdoor kan.
• Verdeel de crème fraiche over het midden van het bladerdeeg.
• Verdeel hier de witlof, ui, brie, walnoten en tijm over. Eventueel ook de gebakken spekjes.
• Bak de plaattaart in 30 minuten goudbruin gaar.
Mocht de plaattaart nu alsnog wat niet gaar zijn in het midden, dan kun je ervoor kiezen om het nog wat langer te bakken op een lager temperatuur.
Eet smakelijk!


Nog meer recepten
Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.