Pepernoten bakken of nou ja pepernoten, dit is eigelijk een recept voor kruidnoten. Volgens mij stond het bij ons op school standaard op de planning in de week voor sinterklaas. Het deeg was dan vaak al van te voren gemaakt. Lekker balletjes draaien even indrukken en bakken maar.

Op mijn werk doe ik het vaak ook met de peuters, alleen dan maken we het deeg zelf. Wat een ervaring om van al die verschillende ingrediënten deeg te maken.

Samen doen!? De meeste kinderen vinden het super leuk om te helpen in de keuken. Super leerzaam!

De korrels van de bruine basterd suiker, de zachte bloem, de plakkerige boter, de natte melk en de geur van de speculaaskruiden. Alle zintuigen staan aan tijdens het maken van pepernoten. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de fijne motoriek.

Je hele huis ruikt naar pepernoten, heerlijk toch!?


Veel bakplezier!

pepernoten bakken

Kokenpepernoten bakken

Ingrediënten voor de pepernoten
  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • een mespuntje zout
  • 2-3 eetlepels melk
De bereiding
  • Meng alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom (of op tafel) en kneed deze door elkaar.
  • Voeg zoveel melk toe om er een mooi deeg van te maken. Meestal zal je aan 2 eetlepels voldoende hebben.
  • Kneed het deeg vooral niet te lang, als je er een bal van kunt maken dan is het klaar.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak van het deeg kleine bolletje ter grootte van een knikker.
  • Leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat.
  • Bak de kruidnoten 15 tot 20 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Als je dit met kinderen doet zullen natuurlijk niet alle pepernoten perfect zijn. Een kleine tip, haal de kleinere pepernoten er wat eerder uit dan de grotere. Op die manier worden ze allemaal gaar.

Maak trouwens niet de vergissing dat ze al knapperig moeten zijn als ze net de oven uit gaan, dat worden ze later pas als ze afgekoeld zijn.

Eet smakelijk!

pepernoten bakken
Bewaartip

Je kunt alvast een portie deeg maken en in de koelkast bewaren, zodat je niet een half uur hoeft te wachten. De spanningsboog van sommige kleintjes is niet zo groot 😉

Kokenpepernoten bakken

Nog meer recepten

Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.