
In deze blog wil ik jullie vertellen hoe enthousiast ik ben over mijn kruidenbijbel ‘Spice wise’.
Waarom dit boek?
Tijdens het koken en bakken kwam ik erachter dat er veel verschillende soorten kruiden en specerijen bestaan. Ik werd steeds meer nieuwsgierig en ik wilde meer leren over kruiden en specerijen.
In de winkel kun je veel kant-en-klare kruidenmixen vinden. Helaas zit hier vaak teveel zout in. Ik was dus op zoek naar een oplossing om gemakkelijk kruidenmixen te gebruiken maar minder zout te eten.
Daarnaast zat ik met nog meer vragen. Hoeveel kruiden en specerijen bestaan er? Hoe kun je ze het beste toepassen? Welke kruiden passen goed bij elkaar? Via een tip van een vriendin kwam ik bij het boek ‘Spise wise’.
Het boek
Het boek ‘Spice wise’ is geschreven door SVH-meesterkok Michel Hanssen. Voorin wordt uitgelegd dat er in Nederland al snel te zout gegeten wordt. Dit kan minder. In dit boek ga je leren hoe je dit kunt gaan doen. Je hoeft het roer niet radicaal om te gooien, dit kan al met kleine stapjes.
Eerst wordt er uitgelegd wat kruiden en specerijen zijn en welke soorten er allemaal bestaan. Er wordt per soort in het kort uitgelegd hoe het eruit ziet, ruikt en smaakt. Je krijgt zelfs een stukje geschiedenis over kruiden en specerijen.
Na deze inleiding ben je aangekomen bij de kruidenmixen. Er wordt onderscheid gemaakt in voor-, hoofd- en nagerechten. De hoeveelheden worden aangegeven met ‘delen’, hiervoor kun je bijvoorbeeld een theelepel gebruiken (1 deel is dan 1 theelepel). Zo kun je dus zelf bepalen hoeveel je van een bepaalde mix gaat maken.
Na de kruiden- en specerijenmixen wordt er ook uitgelegd hoe je deze kunt toepassen in recepten. Deze recepten zijn ook opgedeeld in voor-, hoofd- en nagerechten.
Welke kruidenmengsel gebruik ik vaak?
• Nasi kruiden (mild)
• Bami kruiden (pittig)
Een kruidenmengsel die jouw bami lekker pittig maakt.
• Macaroni/spaghettimix
• Engelse kerriepoeder
Dit kruidenmengsel gebruiken we erg vaak. Dit gaat bij ons over de curryworst, bloemkool, witlofschotel en door mijn rode linzensoep.
• Garam masala
Het hart van de Indiase keuken. Letterlijk vertaald: ‘heet mengsel’.
• Tikka masala
Traditioneel gerecht uit de Indiase keuken.
• Appeltaart specerijen
Deze mix van specerijen gebruik ik vaak in mijn havermoutpap. Dit geeft het net even wat meer smaak dan wanneer je alleen kaneel gebruikt.
Het boek kopen
Je kunt het boek kopen bij bol.com of lenen bij jouw bibliotheek.
Veel leesplezier!


