Deze week staat in het teken van Valentijnsdag. Daarom dit heerlijk recept bij waar je jouw vriend of vriendin mee kan verrassen. Voor deze speltwafels met chocolade, frambozen en pistache noten heb ik o.a. speltmeel gebruikt. Hieronder kun je lezen waar spelt vandaan komt en waarom dit wel of niet gezonder is dan gewone tarwe.

Waar komt spelt vandaan?

Spelt is een van de oudste landbouwgewassen. Zo’n achtduizend jaar geleden werd het al verbouwd door boeren in het Midden-Oosten. Een oergraan dus. Eigenlijk is spelt gewoon het oudere broertje van tarwe. Ze bevatten dan ook allebei dezelfde voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines. Het bevat dus niet minder koolhydraten dan volkorenbrood en is ook niet glutenvrij.

Spelt zou je wel kunnen zien als een ‘schonere’ graansoort, omdat het heel goed tegen insectenplagen bestand is. Voor het telen van spelt zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig.

Waarin zitten dan de verschillen tussen spelt en tarwebrood?

Dat zit ‘m vooral in de smaak. Speltbrood smaakt namelijk meer nootachtig dan tarwebrood, maar de voedingswaarde komt overeen. Speltbrood is dus niet gezonder dan tarwebrood. En net als tarwe bevat spelt ook gluten. Bovendien ontbreekt er wetenschappelijk bewijs dat speltbrood lichter verteerbaar is.

Variatie is het belangrijkste!

Wil je echt gezond bezig zijn, wissel speltbrood dan af met tarwebrood. Variatie, dat is waar het om gaat en dat is wat het eten van brood nou net zo lekker maakt. Maar kies wel altijd voor de volkorenvariant!  

Nog een ding waar je wel op moet letten als je goed speltbrood wilt: de definitie van speltbrood is namelijk niet vastgelegd in de Nederlandse Warenwet. Als er maar een beetje spelt in het brood is verwerkt, dan mag het al speltbrood heten. Staat er speltbrood op de verpakking, dan wil dat niet zeggen dat het brood ook volledig van speltmeel is gemaakt. Kijk daarom op het etiket of vraag je bakker of er nog andere meelsoorten inzitten.

Deze informatie heb ik gevonden op brood.net.

Ik zal jullie vertellen hoe ik mijn speltwafels met chocolade, frambozen en pistache noten.

Veel kookplezier!

Speltwafels met chocolade, frambozen en pistache noten
Koken