Op 11 augustus hebben wij onze eerste kippen opgehaald. Wij hebben gekozen voor het ras Wyandotte kriel. Er waren veel kleurslagen bij de kippenhouder waar wij onze kippen weg hebben gehaald. Wij hebben gekozen voor goud/zwart gezoomd, blauw en geel patrijs. De kippen waren op dat moment 12 weken oud.

Helaas is er na een paar dagen al 1 van de kippen overleden. De goud/zwart gezoomde hen, waarschijnlijk was ze al ziek en heeft de reis haar geen goed gedaan. Erg verdrietig, maar dat kan gebeuren.

Onze kippen hebben ook een naam

We hebben ze een naam gegeven waarvan we vonden dat het goed bij hen past. De geel patrijs heet Patricia, omdat dit lijkt op de naam van de kleurslag. De blauwe heet Aagje, omdat haar karakter vriendelijker is en ze altijd naar ons toe komt (nieuwsgierig) Aagje.

Aagje neemt een heerlijk stofbad en Patricia pikt het graan uit de border.
Een nieuwe pikorde

Een paar weken later hebben we een nieuwe kip gekregen in dezelfde kleur als de kip die overleden is. Deze hen was al wel wat ouder dan de andere twee. Het was spannend wat ze van elkaar vinden, omdat de twee die over waren erg gehecht zijn aan elkaar. De eerste paar dagen was het wat gekibbel. We hielden goed in de gaten of ze wel mocht eten en drinken. Dit ging goed en na een kleine week hoorde deze kip er helemaal bij.

Groentes van de moestuin

We konden de kippen altijd erg blij maken met het overschot aan courgettes. Naast een overschot aan courgettes hadden we ook erg veel pompoen. Eens even kijken of ze dat ook lekker vinden. Courgette is nog wel hun lievelingseten, maar een stukje pompoen gaat er ook wel in!

Wat is er aan de hand met Aagje?

Begin december zagen we dat Aagje zich anders gedroeg dan anders. We hebben goed op haar gelet en op internet opgezocht wat er aan de hand zou kunnen zijn. Na een paar dagen ging het nog steeds niet beter, we hebben de dierenarts gebeld. Zij vertelden dat we een beetje poep moesten verzamelen en dat naar hun toe konden brengen om te onderzoeken.

Ondanks dat dit onderzoek meer geld kost dan het aanschaffen van een kip hebben wij dit toch gedaan. We wilden graag weten wat het was, omdat de uiterlijke symptomen leken op die van de eerste kip die dood was gegaan. Als we weten wat het is kunnen we daar van leren en kunnen we een volgende keer eerder en beter handelen.

Aagje ging zo op je hand zitten om uit het bakje te eten.
Coccidiose

Uit het poep onderzoek kwam naar voren dat er behoorlijk veel parasieten in de darmen van Aagje zitten. We hebben een medicijn gekregen om door het drinkwater te doen. We hebben iedere dag nieuw water gegeven met het poeder erin, zodat we zeker wisten dat ze schoon drinkwater binnen kregen.

Helaas, ging het niet heel veel beter met Aagje, haar vleugels gingen ook hangen. Na een week heeft ze, zo nieuwsgierig als ze was, uit de hand van Rick gegeten. Helaas lag ze een paar uur later dood in de ren.

Waarschijnlijk hebben de andere twee kippen deze parasiet ook in de darmen, daarom hebben we nog een dikke week doorgezet met het medicijn in het water. Daarnaast hebben we ook extra goed en vaak het nachthok schoon gemaakt.

We kregen het idee dat Patricia haar vriendin best wel mistte, die dag erna kakelde ze wat, het leek op roepen. Dit geluid hadden we nog niet eerder van haar gehoord en hebben we daarna ook niet weer gehoord. Erg verdrietig natuurlijk, maar gelukkig was ze niet helemaal alleen en had ze haar goud/zwart gezoomde vriendin nog.

Ons eerste ei!

Na al dit verlies waren we wel toe aan wat positief nieuws wat betreft onze kippen. En op het moment dat je het niet verwacht komt dat er ook! Op 9 januari nietsvermoedend ging Rick het nachthok schoonmaken. Een enthousiast geroep van buiten of ik wel direct wil komen kijken. Ja hoor, daar lag ons eerste kippenei en dat terwijl de dagen nog helemaal niet zo lang zijn! We konden onze ogen niet geloven. We zijn erg benieuwd of de hen het leggen door gaat zetten.

Wanneer krijgen we ons tweede ei?

De dag erna waren we erg benieuwd of ze direct zou door leggen. Helaas kwam er geen ei. Op 11 januari waren de dames ’s ochtends erg veel aan het kakelen, hetzelfde geluid dat ze maakten op 9 januari. Aan het eind van de ochtend eens kijken of het ze gelukt is. Ja hoor, daar lag weer een mooi eitje voor ons.

Maar van wie zijn de eieren?

We gaan er vanuit dat de goud/zwart gezoomde (inderdaad deze dame heeft nog geen naam) het ei heeft gelegd, omdat zij het oudst is van de twee. We hebben degene nog niet op heterdaad betrapt.

Er komen nieuwe kippen aan

Een klein baby nieuwtje van onze kant. Begin februari gaan we een nieuw kippenras uitbroeden. Benieuwd wat het kippenras gaat worden? Doe eens een gokje en houdt onze facebook of instagram goed in de gaten.