
Deze worteltaart is één van de taarten die ik heb gebakken voor mijn verjaardag dit jaar. Toen ik voor het eerst over deze taart hoorde schrok ik van het woord ‘wortel’. Ik houd namelijk absoluut niet van (gekookte) wortels. Gelukkig heeft mij dat er niet van weerhouden deze taart te bakken, want deze taart staat nu toch wel in mijn top 5.
Ik heb deze taart in een tulband gebakken en vervolgens in lagen gesneden met roomkaas vulling en toefjes met walnoten gedecoreerd.

De ingrediënten voor deze worteltaart met roomkaas vulling
Voor 3x een springvorm van 20 cm
• 4 eieren
• 250 ml zonnebloemolie
• 2 tl vanille-extract
• 250 gram lichte basterdsuiker
• 150 gram speltbloem
• 150 gram bloem
• 2 tl bakpoeder
• 1 tl baking soda
• snuf zout
• 2 tl kaneel
• 0,5 tl nootmuskaat
• 0,5 tl kardemom
• 0,25 tl gemberpoeder
• 0,25 tl kruidnagel
• 400 gram wortel
• 125 gram walnoten (extra walnoten voor decoratie)
Roomkaas vulling
• 200 gram ongezouten roomboter
• 300 gram roomkaas (A-merk, deze is steviger)
• 1 tl vanille-extract
• 200 gram poedersuiker
Materialen
• Springvorm 20 cm
• Spuitzak
• Spuitmondje (bijvoorbeeld Wilton 2A)
• Paletmes
• Taartzaag
Veel bakplezier!


De bereiding
De worteltaart
• Begin met het raspen van de wortels. Rasp de wortel niet te grof, maar ook zeker niet zo fijn dat het er als een papje uit komt. Je wilt kleine, dunne sliertjes wortel. Dat is uiteindelijk het lekkerst in de cake (gekochte zakjes met rasp vind ik zelf te grof).
• Hak de 125 gram walnoten fijn met een mes of in een hakmolen.
• Na de voorbereidingen kun je beginnen aan het beslag. Doe de eieren, zonnebloemolie en vanille-extract in een kom en klop met een garde door elkaar. Voeg de suiker toe en roer dit vast door het mengsel. Bloem, bakpoeder, baking soda, zout en de kruiden kun je tegelijk toevoegen en door het beslag spatelen.
• Zodra deze droge ingrediënten zijn opgenomen voeg je de geraspte wortel en walnoten toe, spatel deze gelijkmatig door het beslag.
• Wanneer je de cake in 3 lagen gaat bakken is het belangrijk dat je het beslag eerst afweegt. Reken uit hoeveel je voor elk deel nodig hebt door het totale gewicht door 3 te delen. Doe een bakpapiertje op de bodem van de springvorm. Stort 1/3 deel van het beslag in de bakvorm. Je kunt de andere delen alvast verdelen over schalen, maar je kunt het ook afgedekt in de grote kom laten.
• Bak de lagen cake in 15-18 minuten op 180-200 °C (boven- en onderwarmte).
Tip: Wanneer je al het beslag in één keer gaat bakken, bak je de cake in 60 minuten op 180-200 °C (boven- en onderwarmte).
Tip: Laat de cake even afkoelen in de vorm, voordat je hem verplaatst naar een rooster om helemaal af te koelen.
Tip: Verpak de cake na het afkoelen in folie als je de taart nog niet gelijk afmaakt. De cake kun je al prima een dag of 2 van tevoren maken.
Maak de roomkaas vulling
• Klop de boter in een paar minuten licht en romig. Voeg de roomkaas en het vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
• Als laatst voeg je de poedersuiker toe. Mix dit op een lage stand (of spatel) door de crème. Als de poedersuiker is opgenomen kun je nog even kort op een hoge stand mixen voor een luchtig en romig resultaat.
• Proef even van de crème, als je hem graag zoeter wilt hebben kun je meer poedersuiker toevoegen. Je crème zal hier dan (bij veel extra suiker) ook steviger van worden.
• Je kunt de cream cheese frosting gelijk gebruiken, of in de koelkast laten opstijven tot hij nog steviger wordt (of totdat je hem nodig hebt).
Het opbouwen en versieren van de taart:
• Snijdt de cake in lagen. Leg de eerste plak cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laagje frosting over. Leg de tweede plak cake er bovenop en vul deze op dezelfde manier. Vervolgens eindig je met de derde en laatste plak cake.
• Voordat je de taart afsmeert vul je eerst alle kiertjes op met frosting en breng je ook een dun laagje aan op de bovenkant.
• Gebruik vervolgens een paletmes om de taart rondom strak af te smeren. Maak je bord of plateau rondom schoon met een licht vochtig keukenpapiertje.
• Doe de overige roomkaas vulling (zonder kruimels) in een spuitzak met gladde spuitmond. Maak een cirkel van toefjes bovenop de taart. Decoreer de toeven bovenop met de extra walnoten.
Eet smakelijk!


Bewaren
Afgedekt in de koelkast, hier blijft de cake 4-5 dagen goed. Haal hem een half uurtje voor serveren uit de koelkast.
De frosting kun je een kleine week in de koelkast bewaren, in de vriezer blijft hij tot 3 maanden goed.
Nog meer recepten
Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.