In de zomer van 2020 hebben mijn vriend en ik besloten dat we samen een moestuin willen. Op dat moment hadden we allebei apart een aantal planten. We zijn op zoek gegaan naar een volkstuin in de buurt. We hebben een stuk land (één are) gekozen in Vollenhove. Het harde werken kan beginnen.

 

Het stuk land wat wij hadden gekozen was nog onbewerkt en stond vol met gras. Het land was op dat moment te droog om te bewerken. Nog even geduld hebben dus en alle tijd om eerst goed na te denken welke groenten en fruit soorten we willen en hoe onze moestuin er uit komt te zien.

Zoals je hier boven op de rechter foto kunt zien hadden we al wel wat wilgentakken gescoord. Hier heb ik een mand en een hekwerkje van gevlochten.

We hebben samen een Pinterest bord gemaakt met al onze ideeën over de moestuin. Foto’s van huisjes, de verdeling van de groenten en fruit, welke planten het beste bij elkaar kunnen groeien, rechte en kronkel paden, insecten hotels en noem het maar op.

Alles gerecycled

In het najaar hebben we het land helemaal omgeschept en zo bewerkt dat we de eerste tegels konden leggen. In de moestuin willen we zoveel mogelijk gebruik maken van gerecyclede spullen. Zo hebben we de tegels via marktplaats en vrienden gekregen en ons tuinhuisje hebben we ook overgenomen. Eind oktober hebben we al behoorlijk wat werk verricht en krijgt onze moestuin al mooi vorm.

De foto hier rechtsboven is onze moestuin in maart dit jaar. De meeste tegels liggen er al in, de kruidentuin krijgt al wat vorm en de aardbeiplanten zitten in de grond. Daar waar de paaltjes in de grond staan zijn de eerste zaadjes gezaaid. We hebben onze moestuin in vakken verdeel, zodat we zo goed mogelijk wisselteelt kunnen toepassen.

We hadden allebei nog veel zaden over van vorig jaar. We willen zo min mogelijk verspillen, dus we hebben er voor gekozen om het dit jaar te doen met de zaden die we nog hebben.

Eind april hebben we de eerste zaden de grond in gedaan. Dit waren snijbonen, wortels, rode bieten en prei. Later hebben we nog rode ui en bosui in de volle grond gezaaid.

Onze omgewaaide schuur

In het paasweekend is helaas ons schuurtje getroffen door een valwind en is omgewaaid. We hebben zo goed als het kon de schuur weer opgebouwd en er een nieuw dak op gemaakt. Tijdens onze zoektocht naar materiaal kwamen we een regenton tegen in een kringloop.

Voor zaaien en opkweken

Het voor zaaien is gestart. Thuis hebben we de volgende zaden voor gezaaid; bindsla, kropsla, spinazie, bosui, tomaten, rode pepers, rode paprika, snijbiet, Chinese kool, knolselderij, krul andijvie, spruiten, courgette, snijselderij, peterselie, rozemarijn, citroenmelisse en aardbeien.

In mei hebben we de jonge andijvie planten in de volle grond gezet en kregen de aardbeien hun eerste bloemen. Van de latten van het oude dak hebben we een rekje gemaakt om over de aardbeien te zetten. Hier hebben we later netten omheen geniet, zodat de vogels niet van onze aardbeien kunnen snoepen.

Naast planten heb je ook gereedschap nodig. Zo hebben we een bosmaaier gekocht. Op die manier blijven de kantjes netjes. Naast een bosmaaier hebben we ook het meest voorkomende handgereedschap gekocht. Een hooivork, hark, hak, spade en een schoffel. Inmiddels zijn de planten die we voor gezaaid hebben al behoorlijk groot en kunnen ze niet wachten om de volle grond in te gaan.

Het weer

Nu we een moestuin hebben houden we het weer ook nauwlettend in de gaten en zoals iedereen wel weet was het nog tot laat in het jaar erg koud. Het was behoorlijk spannend om de jonge planten naar buiten te doen, maar de ruimte binnen raakte op. Wij hebben na ijsheiligen zo gauw het kon de gok genomen.

De grote verhuizing

Niet alleen ons dakterras kleurde steeds groener ook in de moestuin raakte het steeds voller. Eind mei hebben we zo goed als alle jonge planten in de volle grond gezet.

Bijna alle planten doen het super goed. De rode bieten hebben lang op zich laten wachten, maar komen nu toch voorzichtig boven de grond. Waarschijnlijk hebben we deze te vroeg gezaaid. De rode ui heeft het niet gehaald, daarvan is er niks opgekomen. De bosui heeft het ook zwaar gehad, hiervan is minder dan de helft opgekomen.

Om jullie te laten zien heb ik elke maand foto’s gemaakt. Hieronder vind je foto’s van de planten na één maand (eind juni). Ze zijn echt super hard gegroeid!

Het oogsten kan beginnen

Hoe leuk is het om elke dag naar de moestuin te gaan om een bakje aardbeien te plukken. Eind juni hadden we niet alleen al behoorlijk veel aardbeien geplukt we konden ook al onze sla en een aantal kroppen andijvie oogsten.

Krap een week later bleven de courgettes niet achter, er zaten al mooie bloemen aan de planten. De broccoli planten groeiden ook als kool en bij één van de planten zag je al een kleine broccoli tevoorschijn komen.

Zoals ik hierboven al noemde hebben wij een mysterieuze bonus plant die midden in onze kruidentuin groeit. We zijn erg benieuwd wat het gaat worden en laten hem daarom ook staan. Het lijkt op een pompoen of een meloen.

Tijd voor onze tweede of eigenlijk onze derde oogst, de eerste courgettes waren al geplukt. Nu konden we ook een klein beetje spinazie plukken en nog een paar kroppen andijvie oogsten.

Ik denk dat iedereen die courgettes in zijn of haar moestuin heeft staan wel begrijpt dat ik niet alle courgettes meer op de foto heb gezet. We hadden 4 planten en dus MEGA VEEL courgettes.

Ons dakterras

Naast de planten in de moestuin hebben we op ons dakterras nog een aantal planten behouden. Zo hebben we daar nog onze frambozen, blauwe bes, een komkommer plant en onze opkweek bakken staan. Blauwe bessen doen er trouwens lang over op daadwerkelijk blauw te worden.

Okra

In onze opkweek bakken stonden nog 3 okra planten. Deze planten zijn niet erg bekend in Nederland en ik snap ook wel waarom, ze groeien hier niet zo heel erg hard. Ik had deze zaadjes gekocht, omdat ik de vruchten een keer had gezien in een kookprogramma en ze niet te koop zijn in de reguliere supermarkt.

Goed, krap 2 maanden later dan alle andere soorten konden ook de okra’s naar de moestuin verhuizen. Zoals je kunt zien helemaal onder de luis en de mieren helpen de luizen een handje mee, dus het is nog afwachten hoe ze het gaan doen op hun nieuwe plek.

Aardbeien stekken

Het is inmiddels 19 juli en de aardbeien zijn ermee gestopt. De eerste jaars aardbeien hadden al flinke stekken, dus deze hebben we alvast afgeknipt en in potjes gezet. We hadden twee verschillende soorten eerste jaars aardbeiplanten. We zijn er achter gekomen dat één van de twee soorten doordragers zijn. Deze staan nu pas in bloei, dat betekend dat we volgend jaar langer kunnen genieten van verse aardbeien!

Courgettes, pompoenen en hun veelzijdigheid

De courgettes zijn niet om aan te slepen en we kunnen ook onze eerste pompoenen oogsten. Van de pompoenen kunnen we de komende tijd nog wel genieten, ik had er al ongeveer 14 geteld. Ik werd getipt dat je de bloemen van de courgette en pompoen kunt eten. Dit hebben we uiteraard geprobeerd. We hebben al wel een aantal recepten gevonden waar we de bloemen in kunnen verwerken, maar nog niet gemaakt. Deze houden jullie nog van ons tegoed.

Mochten jullie denken waar laten ze al die courgettes en pompoenen. We zijn erg creatief. Recepten met courgettes en pompoenen kun je binnenkort vinden in mijn blogs over bakken en koken.

Help, de moestuin raakt leeg

We hebben al behoorlijk wat groenten geoogst en er ontstaan steeds meer lege plekken in onze moestuin. Dit vinden wij natuurlijk zonde en zijn naar een biologische boer in de buurt ‘EKO-farm First’ geweest. Ze verkopen daar allerlei stekjes voor in je (moes)tuin.

We hebben 6 kropsla, 3 rode spitskool, 4 broccoli, 3 bloemkool, 4 venkel, 2 savooikool en 2 romanesco gekocht.

Groente explosie

Ongeveer een maand later (eind juli) is onze moestuin aardig ontploft, in goede zin dat wel natuurlijk.