Hasselbacks Potatis is een recept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm (Zweden). Het recept was vooral in de jaren ’70 en ’80 zeer populair in de Scandinavische landen. Het is een erg gemakkelijk recept en je hebt er weinig omkijken naar. De aardappels worden erg lekker krokant van buiten en zijn toch zacht en gaar van binnen. Oorspronkelijk met kruidenboter en kaas, ik maak hem deze keer met pancetta en rozemarijn.

Ze zijn lekker krokant vanbuiten en zacht vanbinnen en zien er ondanks de simpele bereiding feestelijk genoeg uit voor elke gelegenheid.

KokenKoken

Zelf deze hasselback aardappelen met pancetta en rozemarijn maken

Door de rozemarijn worden het echte kerst hasselback aardappelen. Het lijken net kleine kerstbomen of dennentakken.

Ingrediënten voor de hasselback aardappels met pancetta en rozemarijn

• 8 vastkokende aardappels, van gelijk formaat
• 2 eetlepels olijfolie
• 4 takjes rozemarijn
• 150 g pancetta of ander gerookt spek

Veel kookplezier!

cranberry compote

KokenKoken

De bereiding

• Verwarm de oven voor op 200 graden.
• Leg de aardappels op een grote lepel en snijd de aardappel met een scherp mes in, tot dunne plakjes. De lepel voorkomt dat je de plakjes helemaal los snijdt.
• Leg de aardappels in de ovenschaal en bestrijk rondom met olie. Verdeel rozemarijnnaaldjes en stukjes pancetta tussen de schijfjes en maal peper erover.
• Bak de aardappels in het midden van de oven

Eet smakelijk!

cranberry compote

KokenKoken

Nog meer recepten

Kun je net als ik niet genoeg krijgen van bakken en koken? Kijk dan hier voor nog meer recepten.