Vorige week was het feestweek in ons dorp en de COV organiseerde daarom een bakwedstrijd ‘Heel Klooster bakt’. De taart die ik hiervoor heb gebakken staat al een tijdje op mijn lijst. Dit leek mij het geschikte moment om de uitdaging aan te gaan om een confetti drip taart te maken. Ik heb eerst een proefversie gemaakt en dat was maar goed ook. De technieken waren nog best lastig. Ik zal jullie vertellen wat ik gaandeweg heb geleerd, de recepten met jullie delen en natuurlijk ook het eindresultaat.

Biscuit of cake

Ik heb al eens een biscuit gemaakt voor een slagroom taart, maar voor deze gelaagde taart heb ik 3 ronde cakes gebakken. Het grootste verschil tussen biscuit en cake is dat er in cake wel boter zit en in biscuit niet, daardoor is een biscuit luchtig en een cake zwaarder. Ik heb het recept gehaald van Laura’s Bakery. In mijn cake zat ook vrolijke confetti, omdat dit van suiker gemaakt is heb ik ervoor gekozen om minder kristalsuiker in het beslag te doen.

Ik heb de 3 lagen apart gebakken en met een taart zaag horizontaal doormidden gesneden. Een taart zaag is echt super handig, op die manier krijgen al je lagen dezelfde dikte.

KokenKoken

Botercrème

Eerder was ik niet zo fan van botercrème, dat komt waarschijnlijk omdat ik gewoon pure boter met poedersuiker mengde. Niet echt smakelijk. Ik heb voor deze botercrème een recept gebruikt van Laura’s Bakery. In de botercrème heb ik een beetje lemon curd toegevoegd om de botercrème een meer smaak te geven.

De botercrème van Laura’s Bakery vond ik op technische gebied nog best lastig, de eerste keer dat ik hem maakte ging hij schiften. Bij de tweede keer ging het al een stuk beter. Oefening baart kunst zal ik maar zeggen. De tweede keer heb ik ook kleurstof op oliebasis toegevoegd voor de botercrème die tussen de lagen komt. Dit geeft een leuk effect wanneer je de taart aansnijdt.

KokenKoken

Het afsmeren van de taart

Voor het afsmeren van de taart heb ik een draaiplateau aangeschaft. Ook dit is een accessoire die je niet perse hoeft te gebruiken, maar het maakt je (bak)leven wel een stuk makkelijker. Daarnaast heb ik een grote deegkrabber gebruikt. Zorg er altijd voor dat je deegkrabber of paletmes langer is dan je taart voor het beste en snelste resultaat.

Bakwedstrijd Heel Klooster bakt

KokenKoken

De drip

Voor de drip had ik eerst een chocolade ganache gemaakt met witte chocolade, helaas had ik de verhoudingen niet goed. De tweede keer heb ik er geen slagroom aan toegevoegd en de witte chocolade gesmolten en getemperd. Voor de kleur heb ik er kleurstof op oliebasis aan toegevoegd.

Het eindresultaat

Na mijn proefversie wist ik wat ik anders moest doen. Al doende leert men en ik ben best trots op de taart die ik uiteindelijk naar de jury heb gebracht. Een paar uur later was daar al de uitslag, ik ben 2e geworden!

Bakwedstrijd Heel Klooster bakt

KokenKoken

Een feestje?

Valt er iets te vieren en zou je ook zo’n heerlijke taart willen? Dat kan! Stuur mij een berichtje via de chat of mijn contactformulier dan gaan we samen een heerlijke taart ontwerpen.

In mijn blogs over bakken en koken vind je nog meer heerlijke taarten!